torstai 10. tammikuuta 2013

Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus


Päältäpesu:

Teimme harjoitustyön opettajamme autolle. Aloitimme auton päältä pesusta varmistamalla, että kaikki ikkunat ja ovet ovat varmasti kiinni. Kun tämä oli tehty huuhtelimme suurimmat liat ja hiekat painepesurilla. (Muista, että painepesurilla ei saa suihkuttaa liian läheltä kovalla paineella, jotta maalipinta ei vaurioidu.) Sitten sekoitimme ämpäriin vettä ja tehopesuainetta. Rupesimme pesemään sienillä auton ulkopintoja ylhäältä aloittaen, viimeisenä vanteet. Kun auto on kokonaan pesty se huuhdellaan ylhäältä alaspäin, jotta lika ei valu jo huuhdeltujen pintojen päälle. Kun auto on huuhdeltu hyvin, se kuivataan hieman kostutetuilla säämisköillä, jotta ei jää valumajälkiä. Auton voi kuivata myös silikonilastalla, mutta sen käyttöä pitää opetella, jotta pinta ei naarmuunnu väärinkäytön seurauksena. Tiivisteet ja pienet välit on myös kuivattava huolellisesti, jottei sieltä valu vettä vahauksen aikana.

Auto alussa likaisena.

 Auto pesun aikana.
Auton kuivaus säämiskällä.
Vahaus:

Vahaukseen tarvitaan vahaa ja puhtaita liinoja. Käytimme Korrek-kestovahaa. Vahauksessa edetään kohta kohdalta. Liinaan kaadetaan sopivan pieni määrä vahaa ja se pyöritellään tasaisesti auton pintaan. Varotaan kuitenkin tiivisteitä ja muita muoviosia. Riippuen vahasta sen annetaan hetken kuivahtaa ja tämän jälkeen aloitetaan kiillotus. Kiillotukseen haetaan uusia liinoja ja niillä kiillotetaan auton pinta pyörivin liikkein. Autoa kiillotetaan niin pitkään, että sen pinta kiiltää. Vahaus on paras tehdä valoisassa paikassa, mutta ei auringonvalossa, koska silloin vaha voi palaa pintaan kiinni!

Auto vahan levityksen jälkeen.
Auton kiillotus.
Auton sisäpuhdistus:

Tarvitaan imuri, ikkunanpesuainetta ja liinoja. Kumiset lattiamatot otetaan pois ja ravistellaan puhtaaksi. Autosta tyhjennetään isoimmat irtaimet pois edestä. Auto imuroidaan kokonaan, myös penkkien alta. Ikkunoihin suihkutellaan ikkunanpesuainetta ja niitä puhdistetaan puhtailla liinoilla. Peilit puhdistetaan yleensä samalla aineella kuin ikkunat. Myös kojelauta pyyhitään puhtaaksi. Tämän jälkeen matot ja muut tavarat laitetaan paikoilleen.
Likainen lattiamatto.
Lattiamatto siivouksen jälkeen.
  Ikkunoiden pesu lasinpesuvaahdolla.
Valmis auto!
Pesu- ja vahausaineista:
- Pesuaineita on monia eri koostumuksia. Vaahtoja, nesteitä, paksuja, voidemaisia…
- Joissain on erilaisia lisäominaisuuksia. Esimerkiksi lisäkiilto.
- Pesuaineita on myös eri vahvuuksilla ja erilaiseen likaan.
- Vaha tuo auton pintaan kiiltoa, mutta sillä on myös tärkeä tehtävä maalipinnan suojaamisen kannalta.
- Suosittuja autovahoja ovat esim. Auto Glym, Korrek ja Turtle Wax.
- Vahojen vaikutusajoilla on hyvin suuria eroja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti