torstai 10. tammikuuta 2013

McPherson-joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen

Tehtävämme oli ensin purkaa joustintuki. Aluksi  etsimme oikean kokoiset leuat jouseen. Tässä kuvassa se on asetettu tiukasti jousipuristimeen, joka on hyvin kiinni ruuvipuristimessa. Sitten aloimme puristamaan jousta käsityökaluin (ei esim. pulttipyssyllä) kasaan, niin että mäntä pääsee vapautumaan ja sen voi turvallisesti irroittaa. Muista aina pitää edes turvalaseja päässä vaaratilanteiden varalta!
Tässä vaiheessa jousi on puristettu kasaan ja mäntä on saatu irti. 


Kun tarkistimme osien kunnot, huomasimme männänvarren- ja laakerien tiivisteissä reijät. Tässä tapauksessa niitä ei tarvinnut vaihtaa, koska iskunvaimentimemme oli harjoituskappale.
Tässä on puretut osat. Kuvasta löytyy yläkiinnike, jousenistukka, jousen- ja istukoiden väliset suojat ja pohjaanlyöntikumi.

Kasasimme iskunvaimentimen päinvastaisessa järjestyksessä kuin purimme sen.  Männänvarren mutteri täytyi kiinnittää pienimmällä teholla pulttipyssyllä. Tämän jälkeen mutteri piti laittaa 90 Nm momenttiin.  Joustintuenpuristinta avattiin kunnes jousi oli tukevasti kiinni männässä. 
Työmme sujui ongelmitta ja opimme, että työ on tehtävä rauhallisesti ja tarkasti, jottei jousi pääse esimerkiksi ponnahtamaan pois. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti